poniedziałek, 16 maja 2016

GOTUJEMY: Omlecik z borówkami

Dziś na śniadanko miałyśmy omlecik. Omlecik z przepisu koleżanki, który zawładnął sercami dziewczynek. To puszyste, pyszne, słodkie śniadanko zagości chyba na dłużej na naszym stole, bo jak znam Ale, to będzie sobie życzyła takie danie co drugi dzień ;)


Do zrobienia takiego omletu będą nam potrzebne:

2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki wody
szczypta proszku do pieczenia
łyżeczka cukru

Z białek ubijamy pianę, pod koniec dodajemy cukier. Żółtka ubijamy aż staną się puszyste, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec łączymy żółtka z pianą z białek i podlewamy dwoma łyżkami wody. Ciasto stanie się bardzo puszyste już w miseczce.
Rozgrzewamy porządnie patelnię z łyżką oleju i wylewamy ciasto. Smażymy na wolnym ogniu przez około 2 minuty. Ja przekładam omlet na pokrywkę lub talerz, by było mi go łatwiej odwrócić na drugą stronę.
Omlet można posmarować serkiem, np. Danon, Bakuś, my uwielbiamy Serusia (ten akurat był truskawkowy), na wierzchu układamy borówki.


Nie raz już robiłyśmy omlety, ale ten przepis nie dość, że jest prosty to jeszcze najpyszniejszy. Spróbujcie! :)

SMACZNEGO!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Ala i Ola Template by Ipietoon Cute Blog Design