czwartek, 9 czerwca 2016

GOTUJEMY: Placki amarantusowe w dwóch smakach

Lubicie amarantus? Jeśli nie to zaraz polubicie! Spróbujcie tylko moich placków w dwóch wersjach. Odkryłam je zupełnym przypadkiem, bo raz zdarzyło mi się ugotować za dużo amarantusa i nie wiedziałam już co mam z nim zrobić, więc... wymyśliłam placki, które podbiły serca Ali, Oli i mojego męża. Jak je zrobić?


Placki amarantusowe o smaku pizzy



szklanka ugotowanego amarantusa
1 jajko
pół szklanki mąki
szczypta proszku do pieczenia
przyprawy - u mnie było oregano, bazylia, tymianek, kminek, sól, pieprz
łyżka koncentratu pomidorowego
cebulka czerwona
suszone pomidory
1/5 papryki czerwonej
3 łyżki tartego sera
można dodać też np. szynkę lub inne ulubione dodatki

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, smażyć z obu stron, podawać z ketchupem, smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Placki amarantusowe na słodko




szklanka ugotowanego amarantusa
1 jajko
pół szklanki mąki
szczypta proszku do pieczenia
banan rozgnieciony widelcem
pół jabłka startego na tarce ze skórką!
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki cynamonu

Wszystko dokładnie razem wymieszać, smażyć na rumiano :)

SMACZNEGO!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Ala i Ola Template by Ipietoon Cute Blog Design